Qbo INK

Search
Close this search box.

Ingrijire tatuaje

/
Ingrijire tatuaje

Procesul de vindecare al unui tatuaj

Fiecare tatuaj trece printr-un anumit proces de videcare. Acest proces se împarte în mod normal în trei stadii diferite, iar acestea, la rândul lor, pot fi împărțite pe zile. Cu toate că fiecare persoană are metabolismul diferit, vom încerca să explicăm la ce te poți aștepta în procesul de vindecare al tatuajului tău.

Ca orice alt tip de rană deschisă de pe corp, pielea tatuată trebuie protejatăde bacteriile dăunătoare din mediul înconjurător și trebuie lăsată să se regenereze complet înainte de a continua tatuajul.

Această regenarare este procesul prin care trece tatuajul pe măsură ce se vindecă, până în momentul în care pielea ajunge să fie exact cum era înainte de tatuaj, exceptând faptul că acum e plină cu mii de micro pigmente de culoare.

Stadiile procesului de vindecare a unui tatuaj

Stadiul I –Eliminarea plasmei și durerea

Stadiul II – Mâncărimea și exfolierea

Stadiul III – Tatuajul șters și neclar

Când e tatuajul complet vindecat?

Stadiul I (zilele 1-6) – Eliminarea plasmei, umflarea și roșeața trebuie să fie din ce în ce mai ușoare cu fiecare zi. Începe să se formeze coaja peste tatuaj.

Prima etapă de vindecare începe imediat ce te ridici de pe scanul tatuatorului. Zona tatuată este o mare rană deschisă și pielea va începe să producă plasmă imediat, pentru a începe coagularea și formarea crustei (o coajă care protejează tatuajul).

În acest moment artistul va curăța zona cu săpun antibacterian și îl va acoperi cu folie de plastic, pentru a-l proteja de bacterii până vei ajunge acasă. Aceasta va trebui ținută minim 2 ore și maxim 4 ore.

După ce îndepărtați folia (cu grijă), cel mai probabil veți vedea o substanță vâscoasă (aceasta conține plasmă, sânge, fluid limfatic și tuș – este modalitatea corpului de a se vindeca) care trebuie spălată cu grijă cu apă călduță și săpun antibacterian, cu mișcări circulare, fără a pune săpun direct pe tatuaj. Îl lăsați să se usuce natural sau îl uscați cu un servețel cosmetic, curat. NU folosiți prosoape textile, acestea fiind adevărate oaze pentru bacterii.

Lăsați tatuajul descoperit, iar dacă în 30-45 de minute nu mai secretă nimic, puteți începe să îl dați cu cremă. În cazul în care se mai elimina plasmă, îl mai spălați odată, îl uscați și așteptați din nou.

Sfat: substanța văscoasă (plasma) de pe tatuajul tău este cea care-ți ajută pielea să formeze coaja. Păstrând plasma la minim (spălându-l până când pielea rămâne uscată și nu se mai secretă deloc) va ajuta ca pielea să nu formeze coaja aceea groasă pe care o vedem în mod normal la o rană adâncă. Coaja groasă se poate usca și crăpa dacă nu ești atent, lucru care poate duce la cicatrici și la zone decolorate ale tatuajului (datorită eliminării tușului odată cu sângele). Așadar e important să îl spălați cât mai bine înainte de a-l da cu Bepanthen Unguent.

De asemenea, este recomandat ca măcar în primele zile să îl spălați delicat dimineața, cu apă călduță, pentru a elimina resturile de Unguent și scamele care se pot aduna în timpul nopții.

Este normal să fie ușor vânăt, atâta timp cât artistul nu este foarte brutal și acul nu este împins prea adânc. De asemenea este normal să se umfle și să fie mai sensibilă zona prin care artistul a trecut de mai multe ori cu acul (în general în zonele mai întunecate sau mai intens colorate).

Știai că:

Faptul că pielea se umflă în jurul zonei tatuate se datorează în principal datorită faptului că organismul tău crește circulația sângelui în zona tatuată. Acest lucru se întâmplă pentru a crește numărul celulelor albe în zonă pentru a ajuta să nu intre corpuri străine în rana deschisă. Tot creșterii circulației sangvine se datorează și faptul că zona este fierbinre

 

Toate reacțiile de mai sus sunt complet normale și se pot manifesta într-o oarecare măsură în primele zile de vindecare a tatuajului.

Cu toate acestea, dacă experimentați orice tip de învinețire extremă sau roșeată în jurul tatuajului, mai ales dacă au trecut deja câteva zile de când l-ai făcut, mergeți și consultați un doctor. Roșeața și/sau învinețirea in jurul tatuajului care se agravează în loc de a se îmbunătăți poate fi semn pentru apariția unei infecții.

Spre sfârșitul acestui stadiu (după câteva zile) veți observa formarea unei coji. Dacă vă curățați plasma și excesul de tuș o dată pe zi, coaja nu ar trebui să fie prea groasă. Tatuajul va arata puțin mai neclar decât inițial, însă asta e normal. Acesta va arăta din nou precis după ce vor trece toate perioadele vindecării.

Acest stadiu al vindecării poate deveni iritant pentru că e dificil să ai parte de un somn odihnitor pe timpul nopții din cauza durerii provocate de tatuaj și datorită faptului că trebuie să eviți ca acesta să se frece sau să se lipească de așternuturi sau de haine.

În cazul în care tatuajul s-a lipit de haine, udați cu apă călduță pe deasupra hainei, pentru a se desprinde ușor de tatuaj, spălați cu grijă tatuajul, iar apoi aplicați un strat subțire de cremă.

Țineți minte: tamponați tatuajul pentru a se usca, în loc să îl ștergeți, deoarece, astfel, puteți îndepărta coaja, eliminând și tușul odată cu ea.

Etapa 1 –  sfaturi pe scurt

  • Întotdeauna spălați-vă pe mâini înainte de a atinge tatuajul sau folosiți mănuși de unică folosință
  • Prima etapă de vindecare va dura cam o săptămână, în funcție și de metabolismul fiecăruia
  • NU îndepărtați coaja care se formează, deoarece va întârzia procesul de vindecare și s-ar putea elimina și culoare din tatuaj
  • Curățați delicat tatuajul, o dată pe zi, cu apă călduță și uscați-l prin tamponare, iar apoi aplicați un strat subțire de BEPANTHEN UNGUENT. NU îl stergeți și nu folosiți prosoape textile.
  • Pe tatuaj trebuie aplicat BEPANTHEN UNGUENT de 4-5 ori pe zi, în așa fel încât el să nu fie uscat.
  • Nu vă îngrijorați dacă este puțin învinețit, umflat sau înroșit pentru câteva zile, dar consultați un medic dacă simptomele nu se ameliorează sau se înrăutățesc.

Stadiul II (zilele 7-14) – Începe mâncărimea și exfolierea și acestea continuă până în momentul în care coaja și pielea moartă din jurul tatuajului cad complet

Majoritatea oamenilor cred că aceasta este cea mai grea etapă din perioada de vindecare. Această etapă este disprețuită datorită mâncărimii insuportabile.

În acest moment, coaja este rigidă și bine formată, iar în părțile în care este mai subțire, probabil a început deja să cadă. Acest lucru va continua pentru aproximativ o săptămână. Pielea va deveni foarte uscată și exfoliată.

În această etapă, uscarea pielii datorată vindecării, cauzează exfolierea, iar această exfoliere este cea care cauzează mâncărimea de care aminteam mai sus.

Secretul pentru a evita mâncărimea este să menții pielea hidratată. NU SCĂRPINA TATUAJUL. Acest lucru este extrem de important și, dacă nu ești atent, ți se poate strica un tatuaj frumos. Dacă TREBUIE să scapi de mâncărime, în loc să îl scărpini, încearcă să îl atingi delicat (mângâiați) sau dă-l cu BEPANTHEN UNGUENT, dacă este cazul.

Pe toată durata stadiului II va trebui să îți hidratezi tatuajul cât de des este posibil, de 5-6 ori pe zi, într-un strat foarte subțire, cu BEPANTHEN UNGUENT (sau cu o loțune de calitate, fără alcool și fără aromă) pentru a evita uscarea excesivă și mâncărimea.

Asigură-te că tatuajul tău este complet uscat înainte de a aplica UNGUENTUL. Apa prinsă între unguent și piele poate face coaja să se înmoaie (absorbind apă) și să devină mai ușor de agățat și smulsă.

Dacă aplicați prea mult UNGUENT, ștergeți excesul cu un șervet de hârtie (servețel cosmetic) curat, doar pe marginea tatuajului, până când se poate vedea doar un strat lucios pe suprafața tatuajului. Nu vrei să sufoci tatuajul cu UNGUENT, acesta având nevoie să respire pe perioada vindecării.

Pe măsură ce ajungi la finalul acestei etape, tot mai multă piele se va desprinde de zona tatuată. Va fi foarte tentant să îndepărtezi aceste bucăți de coajă, dar NU te atinge de ele. Vor cădea singure, când va fi momentul. Îndepărtarea lor prematură poate cauza eliminarea tușului din straturile mai adânci ale pielii.

Datorită faptului că se cojește diferit pe diferite zone ale tatuajului, împreună cu pielea uscată, tatuajul tău nu va fi foarte estetic pentru câteva zile, cu toate că decojirea în masă durează între 2 și 4 zile.

Nu te speria! Când îți speli tatuajul este posibil să observi unele bucăți de piele colorată căzând, dar e complet normal, atâta timp cât nu insiști prea tare.

În afară de simptomele deja menționate, mai poți experimenta o senzație de strângere a pielii în jurul tatuajului. Această senzație se datorează faptului că pielea devine mai uscată pe măsură ce se vindecă și este absolut normală senzația. Dacă aplici UNGUENT peste pielea strnsă, poate relaxa problema într-o oarecare măsură.

Etapa 2 – Sfaturi pe scurt

  • Această etapă poate dura aproximativ o săptămână (în funcție de metabolismul fiecăruia)
  • Va începe să se usuce pielea/coaja, să se exfolieze și să cadă. NU o îndepărta prematur
  • Tatuajul te poate mânca, NU te scărpina. Aplică BEPANTHEN UNGUENT pentru a hidrata zona și pentru a scăpa de mâncărimi.
  • Zona dimprejurul tatuajului s-ar putea strânge. Este un lucru normal – aplică UNGUENT pentru a reduce senzația
  • Tatuajul va arăta ca o bucată de piele de șarpe pentru câteva zile – îndură și așteaptă ca să se exfolieze natural. În general coaja va cădea în momentul în care îți dai tatuajul cu cremă.

 

Stadiul III (zilele 15-30) – Tatuajul arată complet vindecat, dar e încă ușor neclar pentru o perioadă. Straturile mai adânci de piele încă se repară, așa că ai grijă în continuare de tatuaj

Ai reușit și ai ajuns în etapa a treia de vindecare a tatuajului. Până acum ar trebui ca toată coaja să cadă și exfolierea să se termine (cu toate că zonele în care coaja a fost mai groasă ar mai putea fi câteva urme).

Zona tatuată va fi cel mai probabil încă uscată și ușor sensibilă la atingere. Continuă să o hidratezi, mai ales atunci când simți că e, sau arată, uscată.

În această perioadă tatuajul tău va arăta ușor neclar, plat și solzos – poate arăta chiar puțin strălucitor la lumină.

În general încă este un strat foarte fin de piele peste tatuaj în aceasta etapă, dar acesta va dispărea de la sine în următoarea lună (sau două) până când pielea ta se va regenera în totalitate –  claritatea și frumusețea tatuajului vor reveni în momentul în care noile straturi de piele vor ieși la suprafață.

Aceasta este perioada perfectă să îți verifici tatuajul de defecte precum pete, decolorări sau orice altceva ce s-ar fi putut întâmpla în timpul tatuajului sau pe perioada de vindecare.

Ne poți contacta pentru a programa un retuș.

Când este un tatuaj complet vindecat?

Deși pielea ta ar trebui să arate normal după 2-3 săptămâni de vindecare, straturile mai adânci ale pielii vor fi încă în proces de a se vindeca. Stratul de piele de la suprafață se va vindeca întotdeauna cel mai repede, deoarece este foarte important să blocheze accesul bacteriilor cauzatoare de infecții în rană.

Straturile inferioare ale pielii se vor vindeca în totalitate în 3-4 luni, cu toate că tatuajul tău va arăta clar și bine definit cu mult înainte ca această perioadă să se termine.

Așadar e greu de spus când un tatuaj este complet vindecat, deoarece fiecare persoană se vindecă diferit. De asemenea depinde de diferiți factori, precum dimensiunea tatuajului și tehnica artistului (dacă a fost mai brutal și a apăsat mai mult decât era necesar, tatuajul, probabil se va vindeca mai greu)

Dacă au trecut între 4 și 6 luni de când ai lucrat ultima dată la tatuaj (fie de la programarea inițială, fie de la retuș), este relativ sigur să spunem că zona tatuajului s-a vindecat complet sau, cel puțin, este foarte aproape de vindecarea completă.